Постинг
05.07.2012 14:21 -
Някои факти за термичната обработка на храната
Варене
Най-добър вкус имат ястията, варени при температура не по-висока от 100°C и не по-ниска от 85°C. По този начин загубата на хранителните вещества е значително по-малка. Не е желателно да преварявате продуктите, тъй като се влошава външния вид на ястието и се влошават хранителните му качества. Сварените продукти се познават по това, че лесно се пробождат с вилица.
Задушаване
При този процес продуктите се сваряват в собствения си сос (или в съвсем малко количество вода или мазнина), като те най-често се поставят в съд с капак, за да не се изпарява водата, която се отделя. Подходящи за задушаване са не само зеленчуците, но и месото, нарязано на не много ситни парчета.
Пържене
При пърженето е желателно продуктите да се поставят винаги в сгорещена мазнина, за да се запазят соковете им. Процесът се извършва до оформянето на златиста коричка и отделянето на специфичен аромат. Подходящи за пържене са рибата, пилешкото месо, зеленчуците и др.
Печене
Важно условие за правилната топлинна обработка на различните видове продукти е подбора на правилната температура. При всички видове обработка на продуктите понякога се прилагат комбинации от различни готварски техники: задушаване с варене, запържване с варене, варене със запичане, варене с пържене и т.н.
Най-добър вкус имат ястията, варени при температура не по-висока от 100°C и не по-ниска от 85°C. По този начин загубата на хранителните вещества е значително по-малка. Не е желателно да преварявате продуктите, тъй като се влошава външния вид на ястието и се влошават хранителните му качества. Сварените продукти се познават по това, че лесно се пробождат с вилица.
Задушаване
При този процес продуктите се сваряват в собствения си сос (или в съвсем малко количество вода или мазнина), като те най-често се поставят в съд с капак, за да не се изпарява водата, която се отделя. Подходящи за задушаване са не само зеленчуците, но и месото, нарязано на не много ситни парчета.
Пържене
При пърженето е желателно продуктите да се поставят винаги в сгорещена мазнина, за да се запазят соковете им. Процесът се извършва до оформянето на златиста коричка и отделянето на специфичен аромат. Подходящи за пържене са рибата, пилешкото месо, зеленчуците и др.
Печене
Важно условие за правилната топлинна обработка на различните видове продукти е подбора на правилната температура. При всички видове обработка на продуктите понякога се прилагат комбинации от различни готварски техники: задушаване с варене, запържване с варене, варене със запичане, варене с пържене и т.н.
РЕЦЕПТА С ДЖИНДЖИФИЛ
Руини от 6000-годишен град са открити кр...
Русия помогна на Италия, не ЕС, не САЩ!
Руини от 6000-годишен град са открити кр...
Русия помогна на Италия, не ЕС, не САЩ!
Няма коментари