Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2012 14:21 - Някои факти за термичната обработка на храната
Автор: vkusotii Категория: Рецепти   
Прочетен: 1999 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Варене
Най-добър вкус имат ястията, варени при температура не по-висока от 100°C и не по-ниска от 85°C. По този начин загубата на хранителните вещества е значително по-малка. Не е желателно да преварявате продуктите, тъй като се влошава външния вид на ястието и се влошават хранителните му качества. Сварените продукти се познават по това, че лесно се пробождат с вилица.

image


















Задушаване
При този процес продуктите се сваряват в собствения си сос (или в съвсем малко количество вода или мазнина), като те най-често се поставят в съд с капак, за да не се изпарява водата, която се отделя. Подходящи за задушаване са не само зеленчуците, но и месото, нарязано на не много ситни парчета.

Пържене
При пърженето е желателно продуктите да се поставят винаги в сгорещена мазнина, за да се запазят соковете им. Процесът се извършва до оформянето на златиста коричка и отделянето на специфичен аромат. Подходящи за пържене са рибата, пилешкото месо, зеленчуците и др.

Печене
Важно условие за правилната топлинна обработка на различните видове продукти е подбора на правилната температура. При всички видове обработка на продуктите понякога се прилагат комбинации от различни готварски техники: задушаване с варене, запържване с варене, варене със запичане, варене с пържене и т.н.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vkusotii
Категория: Рецепти
Прочетен: 106059
Постинги: 18
Коментари: 12
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930